Standard

Дълъг теле обектив или макро

В последните няколко месеца с идването на пролетта и завръщането към живот започнах да снимам доста интезивно диви животни и птици.

Комбинацията на Olympus OM-D E-M1 Mark II + 300mm f/4 PRO (+ TC-1.4) дава отлични възможности за снимане от ръка, като техниката е достатъчно лека и компактна за да се разнася цял ден, а двойната стабилизация, която работи в синхрон помага за много по-лесното кадриране и по-резки кадри, дори с телеконвертора, което се равнява на 840мм приравнени към ФФ.

Ситуацията със снимането на птици е такава, че има доста моменти на чакане и търсене и е винаги хубаво да има с какво да се запълват тези паузи.

Благодарение на изключително близкото фокусно разстояние на mZuiko 300mm f/4 PRO от само 1.4 обектива предостава чудесни възможности за снимка на цветя, др. растения и насекоми, като не бих казал, че е много далече от макро обектив.

Continue reading

Standard

Гара Подуяне

ЖП гара Подуяне е построена през 1930 г. по проект на арх. Панайот Калчев – един от най-изявените архитекти/проектанти на жп гари в България. Проектът съчетава в себе си изключителен индустриален дизайн, но и чудесно разгърнати граждански функции. Макар и да не е обявена за паметник на културата сградата има огромно културно и историческо наследство.

Подуяне е главна неизменна част за всички пътуващи в южна и източна България и е много близо до централната източна част на София. На ден от там преминават стотици пътници, а в празничните дни, дори повече.

За последните 15 години съм пътувал от тук много пъти и не спира да ми прави впечатление тоталната деградация, която се случва на гарата. Инвестиции по подръжка и ремонт, не съм видял, а само влошаване на обстановката с годините.
Доста е тъжно, когато видиш една такава хубава сграда как е оставена на произвола и как целия район с пътните артерии и спирките на градския транспорт наоколо не се развива, а повече заприличва на свърталище за клошари.

Надявам се скоро да има положително развитие и както централна гара се премени напълно, това да стане и с Подуяне и да възстанови предния си блясък, така на всички ще е по-приятно да пътуват с този по-чист и икономичен транспорт.

Standard

Протест 13.06.2012

Днес случайно или не като подарък за рождения ден на Бойко Борисов и срещу новия закон, който позволява почти безконтролен строеж в горите беше организиран  протест на Орлов мост в София.

Цялата организация, протече за по-малко от половин ден в социалните мрежи и на място се събрахме около 2000 души, което си е много за краткото време на организация.

Вярно е че протеста нямаше необходимото разрешение за провеждането му, ама иначе за какво се казва протест? Ако имаш разрешение и се разходиш по някоя улица си е по-скоро празнична манифестация.

Незаконен е интересна дума, когато почти всичко, което се върши от управниците в държавата е незаконно, когато се краде безконтролно, на фона на все по обедняващото население, когато се прокарват лобистки закони, да узаконят вече незаконни действия и когато престъпници като Цеко Минев са звезди и се снимат наред с известни спортисти, докато точат парите на данъкоплатците в собствените си джобове.

Господа управници и полицаи, вие също имате деца, може да се уредите добре с парички до девето коляно, но ще трябва да изгоните децата си от родината им, защото тук ще останат само едни бетонни пусти плантации, пантеони на алчността и глупостта.

Така както сте тръгнали горе и море в България ще са нещо, което ще се илюстрира само с картинки в уикипедия.

За самия протест и действията за „правоохранителните“ органи там нямам какво да кажа, затова ще пусна малко снимки докато все още имах батерия и едно клипче с телефона ми направено след това.

 

За съжаление не очаквах точно такова нещо да се случи вчера и рано рано останах без батерия на апарата, затова имам и един клип с телефона.

Повече снимки могат да бъдат видяни във фейсбук страницата ми.

Standard

Shambhala dirt open 2012

След една година прекъсване на 12.05.2012, за втори път се проведе нашето маунтинборд състезание на Шамбала, Сопот. Срещите с нашите румънски и сръбски приятели по събития са редовни, но тази година нашето състезание беше доста сериозно и имаш участници дори и от Русия освен традиционните балкански представите плюс немските ни приятели.

Който не е бил на такова състезание незнае за атмосферата, супер приятелските весели хора, алкохолните вечеринки и всички забавни моменти, които прекарваме за няколко дни заедно.

Тук мисля, да се концентрирам върху самото състезание, протекло в дисциплините – даунхил, бордъркрос и фриистайл. Разбира се използвахме и възможността за малка фотосесия с нашия профи райдър Крис Драгошинови и снимките са именно такъв тип.

Continue reading

Standard

Малко тестови кадри с Canon 5D Mark III

Вчера благодарение на Фотопавилион имах възможност да поснимам малко с новия Canon 5D Mark III.
Всеки, които се интересува знае спецификациите на камерата и на какво е способна на хартия, аз обаче предпочитам да изпробвам сам нещата и да разчитам на това, което виждам, а не на това което чета.

Най-важните и интересни неща за мен са работата при високо ISO, автофокуса и меренето. За първите 2 е ясно, че има голямо подобрение, меренето е същото като на 7D, което не е върха на сладоледа, но все пак доста по-добре от старото 5D (вече Mark II). Често като снимам спорт или концерти при ниска осветеност, особено ако се гони висока скоро ми се налага да снимам в границите на 6400-12800 ISO, диапазон при който доскоро Никон имаха доста сериозно преимущество, а най-добрата камера от Canon беше 1D Mark IV. Ясно е, че от новите камери 1D X ще се справя доста по-добре и от 5D-то, но като знам каква е ценовата политика на Канон в България, не очавам тази камера да е много реалистичен вариант за голяма част от фотографите, поне не и в началото де.

За малкото време, в което писнимах с камерата веднага ми направи впечатление колко по-солидно се усеща в ръката, реагира много бързо и точно автофокуса, а и следящия фокус с фейс детекшън се оказва доста точен, на 2-3 пъти се подлъга за част от секундата, но след това се коригира веднага. Визьора е голям, светъл и разбира се много важното 100% покритие. Дори и с обектива койтто снимах EF 70-300 f/4.5-5.6 L IS беше истинско удоволствие да се гледа през визьора и да се фокусира мигновенно.

Автофокус, настройки на точки и начин на работа са доста различни за всеки, човек, затова наблегнах повече на проверка на ИСО-то, все пак малко или много може да бъде видя и оценено що годе обективно.

Снимах само в RAW, не работя с JPG по-принцип и не ме интересува много как се представя там камерата, въпреки че и там положението трябва да е доста по-добре и най-накрая вече има корекция на обектива при записване в JPG. Кадрите са обработени с Lightroom 4.1 за момента това е май единствения наличен софтуер с поддръжка на RAW от 5D Mark III.

Всички кадри имат EXIF, камерата няма специални настройки, а после с кадрите не е правено нищо освен малко пинане на шума и рязкостта, където е упоменато. Снимките се отварят в по-голям размар при клик.

Continue reading

Standard

Ямато

Още преди първото идване на Ямато в България, като разбрах за тях имах желание да ги видя наживо. Цялата концепция за барабаните и традиционната японска музика и култура ми звучеше доста интересно и любопитно.
Проблема е, че все нещо се случваше и не можех да ги видя наживо. Всичко обаче се промени с последния им концерт на 01.03.2012 на който имах възможност да снимам.
Дори и за непълния концерт, който видях усещането беше уникално и хипнотично. Изключително увлекателни, заразяващи и позитивни са музикантите от Ямато.

При следващото им идване в България мисля да присъствам, без значение дали като публика или като фотограф. Дотогава ще споделя няколко кадъра от концерта им, но с тях не може да се добие истинска представа за усещането и емоцията, която те предават с музиката си.

Yamato 01.03.2012 Sofia Continue reading

Standard

Снимките на 2011 година

По традиция от 2010 и 2009 ми се иска да направя една селекция със снимките на 2011 година подбрани от големите новинарски медии.
Една доста тежка година в световен мащаб както и в личен за повечето от нас. Изпращаме я с удоволствие и се надявам 2012 наистина да е по-добра и да можем да се радваме на повече положителни моменти, както във фотографията така и в живота.
По традиция ще продължавам да обновявам материала и след новата година с още кадри, които ще се публикуват в медиите, както от 2011, така и от посрещането на 2012г.

Отново селекцията започва с най-добрите BigPicture на Boston.com

Big Picture 1/3
Big Picture 2/3
Big Picture 3/3

Continue reading

Standard

В небето

Не съм супер запален фен на авио изложенията и всякакви летящи неща, но от друга гледна точка си е една приятна и интересна материя за снимане. В частност витловите самолети, които оставят следи във въздуха, правят фигури и се използват за забавни състезание със заобикаляне на разни големи предмети ги намирам за доста забавни и интригуващи.

В началото на семтември посетих авио изложението на летище Крумово по повод 100 години българска авиация. Освен всички ретро самолети от началото на 20 век, до най-модерните изстребители, които правиха демонстрации, за мен най-интересно беше шоуто на Еър Спорт със самолет Pitts S-2B и искам да споделя няколко кадъра, които направих.

Авиошоу с Pitts S-2B

Continue reading

Standard

Как се постигат мечтите

Едно интересно видео, затова как и най-голямата мечта, започва с една малка стъпка.

Няма как да се постигнат целите без да се извърви целия път, но точно това е хубавото на нашите мечти, за тяхната реализация минаваш през целия път и събираш преживявания, емоции и спомени, нещо което се нарича живот!