Безопасност в планината

Едно скорошно малко злополучно събитие ме предизвика да напиша малко правила за всички начинаещи любители, които искат да ходят в планината, било то просто на разходка или за няколко седмични преходи.

Преди да се насочите към планината оставете проблемите и стреса в къщи, настройте се за приятно изкарване, подхождайте с уважение към планината, хората които срещате там и цялата заобикаляща природа!

  • Първо си направете туристическа застраховка, с която може да си гарантирате всякаква медицинска помощ в планината. При травми и евенатуално викане на екип на ПСС разходите могат бъдат доста солени. Примерна индивидуална планинска застраховка в Уника е от 4лв за 3 дни до 25лв за една година, нищожна сума спрямо главоболията, които може да спести.
  • Винаги се съобразявайте с времето и планинската обстановка. Едва ли някой иска да се намира на над 2000 метра при гръмотевична буря, или да се разхожда по някой улей при лавинна опасност.
  • Проучете добре маршрута по който искате да минете и евентуалните трудности, които може да има свързани с него. Трудно бихте измислили маршрут за който да няма информация в интернет или да няма тракове за GPS.
  • Използвайте добра екипировка! Въпреки, че може да се качите и зимата на Мусала по кецове и дънки примерно е по-добре винаги да имате добра екипировка. В това число влзиза всичко като се започне от дишащо бельо до GPS и лавинни сонди. От добрата екипировка може да зависи всичко от нормален комфорт до живота ви, когато сте в планината.

Ако човек подхожда с внимание, предвидливо и се информира добре, всичкият престой в планината, от лятна разходка, до зимни преходи може да бъде чудесен.

Posted in природа, размисли и страсти, разни, социални дейности and tagged with , , . RSS 2.0 feed.

2 Responses to Безопасност в планината

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.