Avatar и посланието което носи!

Преди малко се върнах от премиерата на Avatar, последния филм на Джеймс Камерън, който прави след повече от 10 години прекъсване. За визуалните ефекти мисля, че няма какво да се коментира, перфектна приказка и визия отвсякъде. Екипа си е свършил работата перфектно и визията наистина е зашеметяваща. По-важното в случая обаче е посланието, което носи филма и което трябва да остане като спомен. Това е, че сме родени на планетата, където нашата майка е земята, да я уважаваме, да споделяме и пазим ресурсите и да ценим живота и природата защото всичко е преходно. Алчността ни ще ни погуби със сигурност в близко бъдеще, а може и други светове да погубим, ако имаме такава възможност. Странно изглежда да видиш от екрана как 3 метрови сини хуманоиди с първобитни пособия, разбират земята си, ценят живота и всичко, което получават от природата, нещо което ние забравяме и отричаме постоянно. Ще се радвам, ако филма е накарал хората да се замислят поне за секунда, защото човешката алчност може да ни изправи да воюваме сами срещу себе си, но това ще е война за единственото голямо богатство – нашата земя.

Моя съвет е задължително да гледате филма, но го гледай не само със широко отворени очи, а и със съзнанието си!

Случайно или не премиерата на филма съвпада и с края на срещата за климатичните измения в Копенхаген. Добре е да организират една групова прожекция и на политическите лидери там, главно от тях зависи дали такъв сценарий от филма ще е реален или имагинерен!

* Гледах филма в IMAX 3D киносалона и ми направи изключително лошо впечатление, че след края на прожекцията цялата зала беше пълна с пуканки, кутиите от тях и пласмасови бутилки по земята. Също така въпреки огромната бройка кошчета отвън, нямаше нито едно за разделно събиране на боклуците, въпреки че всичко е картон и пластмаса и може да се oползотворят отново.

Posted in природа, размисли и страсти, социални дейности and tagged with , , . RSS 2.0 feed.

One Response to Avatar и посланието което носи!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.