Apple пусна Aperture 3

По-рано тази седмица Apple представи най-новата версия на софтуера си за обработка на RAW файлове – Аperture 3.

Част от новостите бяха напълно очаквани и това са функциите показани вече в iPhoto – Places и Faces. Освен във аматьорският софтуер сега новостите са налични и в Аperture и явно има защо. Човек може много лесно да се ориентира, ако търси снимки на определен човек, или ако си сортира снимките по географско разположение, даже и самата камера да не може да записва GPS метаданни.

За мен лично повечето новости са в обработката на изображения и те главно се дължат на сериозната конкуренция на Lightroom и очакваната 3та версия на софтуера на Adobe. Най-сериозната и необходима новост в Aperture смятам, че са четките (brushes), нещо което ми липсваше в предните версии и с което се работи идеално в Lightroom. Принципа на работа е подобен на технологията за non-destructive работа в Photoshop с добавяне на нови слоеве и работа с маски в тях. С четките може да се променя всичко от цветове, експозиция, острота, ретуш та до ефект на поляризационен филтър, като всичко това се променя върху част от изображението само.

Другата голяма новост са така наречените от Apple – Adjustment Presets . Това представлявате предифинирани обработки на кадър, като е много лесно да се избере някоя от тях и след това да се редактира малко по-финно спестявайки известно време. Най-хубавото е, че всеки може да си дефинира и запази собствени настройки, за определен тип обработка, а даже може и да ги копира върху повече кадри.

Като добавим към това възможностите за споделяне в социални мрежи директно от програмата подобрените слайдшоута с HD възможности, Aperture вече излиза от детската възраст и става един зрял софтуер за обработка на снимки, напълно достоен за всеки професионалист.
Остава да чакаме да видим кога и на каква цена ще го има и у нас софтуера, а дотогава малко информация от източника – Aperture 3.

Posted in apple, Фотография and tagged with , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.