Канон анонсира EOS 7D и 100mm f/2.8 Macro Hybris IS

Канон представи последната си огледално рефлексна камера ЕOS 7D. Камерата е от нов по-висок клас при апаратите с размер на сензора APS-C (1.6 кроп фактор спрямо класическа 35мм камера).

7D включва, някои нови технологии, които се появяват за първи път в техните камери. Новия клас се явява междинен м/у 50D и 5D mark II, и под професионалните камери от първа серия.

Някои от ключовите функции на апарата са.

  • 18mp APS-C CMOS сензор
  • 1080p Full HD видео с пълни ръчни контроли .264 компресия и възможност за запис с външен микрофон
  • 8к/с за серийни снимки
  • 19 точков автофокус (всички точки са кръстови) с напълно нов начин за избиране режимите на работа на автофокуса
  • 100% покритие на визьора и увеличение от 1.0X
  • Kонтрол на външни свектавици от вградената
  • Влаго и прахозащитено тяло
  • Електронен образ за АФ точките и виртуален хоризонт във визьора

Определено камерата е доста интересна с много новости, повечето от които са напълно нови разработки за Канон. За мен щеше да е перфектната кроп камера от висок клас, ако не бяха сложили толкова много мегапиксели на матрицата. Оптималната резолюция за този размер е около 12мп. При днешните технологии на 12мп може да има много добро ниво на шум и чудесна динамика. Може би около един стоп по-добри от тези при тези 18мп. Но това няма как да го разберем, тъй като в сърцето на тази камера има 18мп. Мисля че и тука маркетинга и желанията на масовия клиент са надделяли над логиката и качеството на картинката. По-важното в случая е, че е показателно на къде отива развитието на Канон и какво можем да очакваме в бъдещите професионални тела от 1-ва серия. Някои от контролите, както прозрачния екран в дисплея са близки до аналогични функции в Никонските тела, което за мен лично е чудесно развитие, защото от край време Никон разполагаха с доста екстри в телата си в полупрофесионалния клас. Освен самото тяло към него от Канон обявиха и 2 обектива, с които може да се окомплектова тялото, които са изцяло нови разработки за да могат да дадат необходимата резолюция на новия сензор. Обективите са съответно EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS и EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS.
Да се надяваме, че това като цяло ще е една успешна камера и да можем да видим повече от нещата реализирани в бъдещия репортерски апарат 1Д.

Лично за мен по-добрата новина е за обявения нов макрообектив 100mm f/2.8, като това е първия обектив с най-новото поколение стабилизация Hybris IS, която стабилизира не само линейни измествания на камерата, но и ъглови измествания (ротационна стабилизация). Обектива не се явява като заместник на класическото 100mm макро, а по-скоро като негово допълнение. С възможността за стабилизация до 4 стопа при снимки от нормално разстояние и до 2 стопа при увеличение от 1:1 този обектив се явява перфектен инструмент за макро снимки в движение или при липсва на статив.

Малко повече информация за продуктите и няколко снимки.
Canon EOS 7D
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Posted in технологии, Фотография and tagged with , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.