Зоопарк София*

Предното ми посещение в софийския зоопарк беше преди около 5 години. Въпреки съпровождащата ме детска еуфория и положителни емоции, в мен оставаше горчивото усещане, че нещо в заобикалящата ни действителност не е както трябва. Сега при последното ми посещение – 5 години по-късно се надявах, че нещата са се променили към по-добро, ако не много то поне донякъде, най-малко и заради многото осиновители на животни. Сравнението и със зоопарка в Берлин, който посетих преди 13 години, също изобщо не е в полза на нашата зоологическа градина.

Първото и най-силното впечатление за покъртителната бетонна действителност. Нямам представа по чий проект е правено, но със сигурност адски много усилия трябва да са положени, за да се сътвори нещо толкова грозно. Със сигурност нашата зоологическа градина може да кандидатства за най-грозната в света, което е жалко.

Малко снимки за илюстрация

снимката води към още няколко кадъра

След грозната бетонна действителност, следващото което прави ужасно впечатление е адската задушлива миризма в сградите където се разглеждат животни и отвътре, комбинирано с летните жеги навън това се превръща в доста екстремно преживяване. Трудно ми е да повярвам, че на такова място няма аспирация, все пак сме 21в.
Интересно впечатление ми направи табелите — не хранете животните, които са на всяка клетка буквално и напълно констрастиращи със будките за семки, пуканки и всякакви други сладки работи, павилионите пълни със зрънчота, чипсове, всякакви други вредни гадости и стигнем до кръчмичката – При мечката където може да си поръча човек пържени картофи с кебапчета. Явно разчитат само на добрата воля и на възпитанието на посетителите за да не хранят животните, нещо което се е доказало че не работи при нас!

Като цяло комбинацията грозен оголен бетон на някои от клетките, комбиниран с много гъсти храсталаци и бурени на другите и със ужасяващата смрад в постройките прави посещението на зоопарка в София едно не много приятно изживяване. Разбира се това се променя, ако посещението е с главна цел забавлението на някой малчуган, на тях това не им прави особено впечатление.

Освен негативните неща разбира се могат да кажат и някои хубави, има доста пейки и няколко беседки, които са на сянка. Относително чисто е сравнено със София, но може и по-добре да е. Има една чешмичка (доколкото видях аз), но може би трябва да са поне 5-6 из целия зоопарк.

Като цяло зоопарка изглежда все едно е застинал някъде и не е мръднал в последните 30 години. За съжаление не бих препоръчал на никой да го посещава, ако не е заради деца разбира се, просто няма какво да се изпусне. На управата на зоопарка бих препоръчал да кандидатсват за субсидия от европейски фондове, или поне за финансиране от столична община да може всичко това, което съществува в момента да се изравни със земята и да се построи модерна, красива и функционална зоологическа градина, ако ще после и 5 пъти по-скъп да е билета, мисля че това е правилния път.

* не знам по какви английско-немски причини използваме тази чуждица, а не казваме ‘Животински парк’

Posted in размисли и страсти, социални дейности, Фотография and tagged with . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.