CES 2011

За поредна година в началото на януари се състоя изложението за потребителска електроника в Las Vegas – CES. След може би 2 малко по-слаби години заради световната криза, тази година изложението беше доста наситено с новости на всички фронтове.

Има доста публикации и форуми за всички нови джаджи, затова аз ще се съсредоточа само върху фото сегмента. През последните 2 години повечето от новите модели компактни фотоапарати разчитаха предимно на повече мегапиксели и някои софтуерни хитринки. Истинските нововъдения или липсваха или бяха съвсем малко.

Тазгодишното издание, като че ли показва един нов път на развитие, може би е дошъл края на тъпкането на мегапиксели и производителите започват да мислят за по-фотографски нововъведения, все пак и конкуренцията става по жестока от година на година.

Canon анонсира 4 фотоапарата от серията PowerShot, като всичките се отличат с приемливи характеристики и много ниски цени. Най-евтиният модел PowerShot A1200 се очаква да е на цена под $100.

Fujifilm показа една дузина нови апарати, като най-впечатляващ сред тях е Finepix HS20EXR. Основните характеристики на апарата са:

  • Нов 16mp EXR CMOS сензор с обърнат фотодиод
  • 30x обектив с фокусно разстояние  24-720мм (35мм еквивалент)
  • 8к/с серийни снимки, високоскоростно видео до 320к/с при резолюция от 320×112 пиксела
  • 3.0″ подвижен екарн с висока резолюция и иновативен интерфейс с графики
  • FullHD видео във формат H.264 (MOV)
  • Нови 27 автоматични EXR режима на сцени
  • Задължителните за Fujifilm режими със симулация на тяхните филми

Още 2 модела на Fuxifilm s EXR сензори заслужават внимание – F500 EXR и F550 EXR като последния има и вграден GPS.

Olympus също имаше силно присъствие като анонсира и нов модел от серията си безогледални апарати със сменяема оптика PEN – E-PL2. Модела представлява нещо като шлифован E-P2 с нов комплект обектив, по-добър екран и някои нови функции. Като цяло аз съм фен на PEN апаратите, намирам ги за доста удобни малки апаратчета, които може да са постоянно с теб и дават доста добри резултати и при по-слаба осветеност. Единствено недоумявам как може видеото им все още да си остава 720 Motion JPEG, ако не им стига процесорна мощ да записва FullHD видео поне да сменят кодека на H.264. Както си личи от това, което написах до тук, това вече го има в компактен турбо-зуум като апарата на Fujifilm, а в един PEN го няма!

Olympus представи още един много интересен компактен фотоапарат – XZ-1. Най-интересното на камерата е светлосилния и обектив – f/1.8-2.5 по цялата дължина. Камерата записва в RAW и поддържа някои от екстрите на по-големия си брат PEN като арт филтрите и TruPic V процесор. Определено това е апарат, който може да се хареса на всички запалени любители като алтернатива на големите камери и нещо, което да е нонстоп в джоба ти. Определено е и много добра конкуренция на други подобни апарати като Lumix LX5 и Canon S95.

Присъствието на Olympus беше допълнено от още няколко компактни апарата включително двата модела TG-610 и TG-310 от серията им Tough, които са водо и ударо устойчиви и са много удобни точно за зимния сезон сега и за всички любители на екстремните спортове.

Panasonic представи няколко нови компактни модела от серията си Lumix, но няма нищо специално за споменаване, явно тяхната инвазия ще е по-късно през годината, като се очаква да обърнат сериозно внимание и на 3D, най-вероятно и с някоя 3D камера.

Ситуацията с джобните камкордери е доста интересна, като Sony продължава да е лидер, особено и с новите модели Bloggie сред който вече има и такъв с 3D възможности – Sony Bloggie 3D MHS-FS3, който предполагам че ще е голям хит, поне докато не излезне 3D конкурента му от страна на Sharp, който беше анонсиран на изложението.

От големите фирми прави впечатление единствено липсата на Nikon, но съм убеден че това е затишие пред буря. Освен компактните апарати, които ни очакват, това е годината в която Никон трябва да пусне заместниците на D300, D700 и D3!

Освен производителите на фотоапарати друго, което си струва споменаване според мен е най-новата Compact Flash карта на Sandisk – 128gb Extreme Pro UDMA7. Това е карта, която поставя нови стандарти за професионалните фотографи и със сигурност ще е основа за следващите няколко години с навлизането на все повече мегапиксели в 35мм формата и все по-широката употреба на видео. Единствената спънка засега е умопомрачителната цена на карта от $1500 но съм сигурен, че до една година това ще се промени със сигурност.

Мисля, че това ще е една доста интересна година с много нови апарати и технологии, които ни очакват и сега ние виждаме само началото. Все пак да не забравяме, че техниката си е техника и тя не ни прави фотографи, а само ни помага, затова всичкото време между технологичните анонси е добре да се използва за снимане.

Posted in събития, технологии, Фотография and tagged with , , , , , , , , , , , . RSS 2.0 feed.

4 Responses to CES 2011

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.