Apple представи таблета си – iPad

Apple представиха дългоочаквания си таблет, който наричат – iPad. Сериозни слухове за устройство, което да заеме нишата между iPhone и MacBook има от около 2 години.

Новото устройство изглежда като iPhone на стероиди, с характеристиките си –

  • процесор на 1Гхц на Apple
  • диск между 16-64гб на флаш
  • 9.7 инча дисплей с IPS матрица (резолюция 1024×768)
  • капацитивен екран
  • Bluetooth 2.1EDR, wi-fi 802.11n
  • Акселерометър и компас

и всичко това е събрано в дебелина от 13.4мм, 680 грама тегло и батерия, която изкарва 10 часа!

Определено това е стратегически ход на Apple, да представят устройство насочено към мултимедийно и образователно съдържание. Устройството може да стартира всички приложения за iPhone/iPod Touch без нужда от намеса, а даже и работят в режим на цял екран и при това изглеждат чудесно! Голямата новост тук е iBooks – приложение, с което ще могат да се свалят електронни книги подобно на appStore. Цените изглеждаха доста изгодни, просто за съжаление appStore няма за България и дано това се промени в близко бъдеще, за да можем и ние да се възползваме!

Другата голяма новост е офис пакета iWork, който с малко променен интерфейс, ще може да се ползва пълноценно върху iPad. Така новата джаджа на Аpple се превръща от просто мултимедийно устройство в сериозна машинка, която освен за забавления, става и за вършене на работа при критично малки размери и тегло!

И въпреки всичко Apple винаги си оставят по някоя изненада и в този случай това е, че устройството ще има и версия с GSM модул, благодарение на която, ще може да ползва 3G интернет без обвързващи договори. Очакванията са тази опция да е налична извън САЩ след юли месец.

Най-важното за такъв тип устройство все пак си остава цената, а тя е повече от приятна, поне за американския пазар – стартирайки от $499 за 16гб WiFi версията и стигайки до $829 за 64гб WiFi+3G модела.

Част от известните минуси на устройството засега са – няма данни за мултитаскинг, липса на известия (Push) и липса на телефонна функционалност при версиите с GSM модул.

Засега ни остава да видим кога ще се появи на българския пазар и на каква цена. Дотогава повече информация на сайта на Apple и малко снимки тук.

Posted in apple, mac, събития, технологии and tagged with , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.