"Бетонни градини" – продължението

След първоначалното излъчване на филма “Бетонни градини” на Генка Шикерова и протеста от няколко български туристически организации, което съм описал тук се оказа, че има още развитие по темата. Вчера (02.12) националният борд по туризъм излезна с официално становище относно филма. От борда признават обективността на материал и уточняват – “Бордът намира за подходящо, конкретният случай, представен в Слънчев бряг, да бъде разгледан като възможност за предотвратяване на други подобни небалансирани модели за развитие в страната”. Чак бях изненадан от това изказване, но искам да поздравя борда, че застанаха мъжки и си признаха истината.

Още по-интересното обаче идва от гостуването на Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА в Тази сутрин по БТВ. Значи тези хорица споделят, че филма казва истината, обаче не е хубаво да я казваме защото нищо не печелим така и само губи българския туризъм така. А аз мога да ги попитам така ли възпитават децата си, да лъжат и крият, да не споделят истината. Години наред всички си тъпкаха гушите с незаконните строежи в Слънчев Бряг, интересуваха ги само печалби, никой не мислеше за природа или туристите, само парите имаха значение. И какво излиза накрая, ние се налапвахме много години, ама сега вие на никой не казвайте, че Слънчев Бряг не струва. Тактиката със заряването на главата в земята като щраус явно е много удобна за българските хотелиери, само не знам те какво си мислят, че някой като дойде тука няма да ги забележи нещата, за които се говори във филма ли? Явно просто реалността от пияни скандинавски туристи ги устройва, стига да има приходи за тях.

Трудно ми е да измисля какво повече може да се каже по темата. Алчността и безсилието на хотелиерския и туристическия бизнес в България е показателна.

Ако на някой му е интересно може да види видеото от Тази Сутрин по БТВ тук.

Posted in природа, размисли и страсти, разни, социални дейности, туризъм and tagged with , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.