Световен ден на фотографията

Днес (19.08) отбелязваме световния ден на фотографията. Чества се на тази дата, защото на 19 август 1839 година е направено официалното представяне на фотографски процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние. След това процеса се развива до достигане на джобна камера с 35мм черно-бял филм в нея. През 1925 Leica пускат тяхната първа 35мм камера, като и до ден днешен са известни с ненадминатите си телеметрични камери.

Щастлив съм, че един от първите фотографи е носил моето име – Анастас Йованович (1817-1899), за който се смята че най-вероятно е направил и първата съхранена снимка на българи от 1842-1843 година – портрет на възрожденецът Тодор Минков с майка си, които са фотографирани във Виена.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 година.
На тази хубава дата, не ни остава нищо друго освен да си пожелаем повече хубави снимки и да не забравяме, че преди всичко фотографията трябва да носи удоволствие, както за самия фотограф, така и за хората които ще и се наслаждават.

Posted in Фотография and tagged with , , . RSS 2.0 feed.

2 Responses to Световен ден на фотографията

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.