Между чалгата и Оксфорд от Евгений Дайнов

Позволявам си на цитирам тази статия на вестник 24 часа от 16-ти Август, защото много ме впечатли написаното. Неща, които отдавна си ги мисля, но не съм успял да ги изложа по един или друг начин.

Неотдавна в “24 часа” Иво Сиромахов предложи енергична защита на чалгата под заглавието “Политическите послания в попфолка”. Започва така: “Твърди се… че те (т.е. чалгаджиите) били прости и пеели глупости. Сякаш тези, които ги обвиняват, са завършили Оксфорд!”

Камъни в моята градина… Завършил съм Оксфорд на ниво и бакалавър, и магистър, че съм и преподавал там. И твърдя, че чалгизирането на нацията е част от онзи процес на развращаване на обществените нрави, който заедно с мутризацията и корупцията потопи България в блатото на Ориента точно когато трябваше да ставаме европейци.

Чалгата е визуалното, звуковото и дискурсивното въплъщение на простотията. Визуално, защото я практикуват дебели, мутроподобни мъже и напомпани със силикон жени, имитиращи приятелки на мутрите. Звуково, защото чалгата се намира на нивото на най-ниския знаменател на балканско-арабските музики, от които безсрамно краде. Дискурсивно, защото текстовете на чалгата ни съобщават няколко фундаментално прости неща: че няма нужда от грамотност, нито от почтеност, нито от работене; че животът е джунгла и човешкото същество е напълно безпомощно пред произвола на самците, изскачащи от храсталака.

Чалгата е простотия, а простотията е убиецът на цивилизацията. В продължение на хилядолетия човечеството е полагало огромни усилия, за да престане животът да бъде джунгла, за да може скромният, почтен и грамотен човек да просперира със собствените си усилия, а не – чрез подчинение на по-силен.

Не щеш ли – появява се чалгата и съобщава, че всичко това е лъжа. Убеждава хората, че цивилизацията е измишльотина. Те престават да вярват в нея – и тя престава да съществува. Изчезват доброто възпитание, грамотността, нагласата да се работи (т.е. да се получава ресурс, без да се краде) и елементарната учтивост. Чалгизираните хора общуват помежду си с грухтене, ръмжене и някое и друго междуметие. Силните започват да бият слабите, а слабите се подчиняват, защото инак ще бъдат бити.

Изкарайте колата си на пътя и веднага ще видите кой управлява нещата там. Мутрите управляват пътищата, макар техен собственик да е държавата – т.е. всички ние. А какво извира от отворените прозорци на мутренските джипове? “Духаш балони, буташ бакшиши.” Не, това не е Шестата симфония на Чайковски…

Инак Сиромахов е начетен човек и в статията му прозират типични черти на цивилизацията, като например хумор и ирония. Но ако хората му повярват и заживеят по правилата на чалгата, само след 10 г. самия него никой няма да го разбира. Защото няма да са останали хора, които да могат да четат, камо ли да отбират от хумор и ирония. И него също ще го бият самците на джунглата, защото грамотният ще е слабият.

Материала е взет от тук. Авторските права са на вестник 24 часа.

Posted in Музика, размисли и страсти, разни, социални дейности and tagged with , , . RSS 2.0 feed.

6 Responses to Между чалгата и Оксфорд от Евгений Дайнов

 1. Tanita says:

  Absoliutno viarno…neka ima poveche takivastatii…belkim se razchupiat tapite balkanski galvozi…

 2. дядо Матейко says:

  Хубава статия! Време е най-после да се кажат нещата такива,каквито са. Чалгата възникна не случайно, а умело дирижирано и насочвано, от страна на някои среди, които отлично разбираха какво правят, знаеха за печалните и пагубните резултати от това безумие, но не се посвениха нито за миг.При тях винаги целта оправдава средствата. Кой има интерес българската младеж да бъде слабо образована и обществото колкото се може повече чалгизирано във всяко отношение? Може би всички ще познаем, но никога няма да научим имената им, защото те са някъде там…Та нали ако повечето от младежите са с добро образование и на сериозно интелектуално ниво, веднага ще ги лапнат на запад? Кой ще остане да слугува на олигарсите и монополистите тук? Винаги съм се чудил как така човек като Иво Сиромахов, който явно има доста в главата си, е могъл да застане зад каузата на чалгата. Това някои, но, повтарям,само някои, биха го направили единствено за пари, но не само за пари, а за много!

 3. alcek says:

  Не се безпокойте с Чалгата скоро ще бъде свършено!
  Чалгата е музиката на най- изостаналите в умствено отношение работяги(говорим за масата),
  разбира се и на порядъчното количество търгаши,спекуланти и тем подобни личности без интелектуален потенциал.От тоя,, Материал”, България ще бъде принудена да се оттърве ако искаме някога да излезем от кризата.Безработицата ще помете първата група на ниско квалифицираните кадри на тяхно място идват машини далеч по ефективни и финкциунални от подпиращите се на метлите си ,,пияни циганки ”-това като илюстрация.Втората вълна ще я помете електроното и нет банкиране ,сиреч изчезването на ,,кеша”- това имам предвид, ако държавата най-накрая иска да види реални постъпления в хазната си.Всичко това в комбинация ще задуши ЧАЛГАТА, лишавайки я от нейната естествена почва- простащината.И тия хорица ,на които ще им останат само доматките и ракийката собствено производство ,както и да плакнат очи по дебелите небръснати кълки на жените си,щото за такса- кабелна няма да има средства, ще бъдат принудени да осъзнаят, че ако искат друго бъдеще за децата си ,понеже тяхната вече е свършена, трябва да образоват децата си и то ако може и да са конкурентно способни на международния пазар на Глобалната Икономика.
  п.с. Не подценявайте Българите, те искат най доброто за децата си , а то не е чалга ,магистрали и дрога.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.