Малко тестови кадри с Canon 5D Mark III

Вчера благодарение на Фотопавилион имах възможност да поснимам малко с новия Canon 5D Mark III.
Всеки, които се интересува знае спецификациите на камерата и на какво е способна на хартия, аз обаче предпочитам да изпробвам сам нещата и да разчитам на това, което виждам, а не на това което чета.

Най-важните и интересни неща за мен са работата при високо ISO, автофокуса и меренето. За първите 2 е ясно, че има голямо подобрение, меренето е същото като на 7D, което не е върха на сладоледа, но все пак доста по-добре от старото 5D (вече Mark II). Често като снимам спорт или концерти при ниска осветеност, особено ако се гони висока скоро ми се налага да снимам в границите на 6400-12800 ISO, диапазон при който доскоро Никон имаха доста сериозно преимущество, а най-добрата камера от Canon беше 1D Mark IV. Ясно е, че от новите камери 1D X ще се справя доста по-добре и от 5D-то, но като знам каква е ценовата политика на Канон в България, не очавам тази камера да е много реалистичен вариант за голяма част от фотографите, поне не и в началото де.

За малкото време, в което писнимах с камерата веднага ми направи впечатление колко по-солидно се усеща в ръката, реагира много бързо и точно автофокуса, а и следящия фокус с фейс детекшън се оказва доста точен, на 2-3 пъти се подлъга за част от секундата, но след това се коригира веднага. Визьора е голям, светъл и разбира се много важното 100% покритие. Дори и с обектива койтто снимах EF 70-300 f/4.5-5.6 L IS беше истинско удоволствие да се гледа през визьора и да се фокусира мигновенно.

Автофокус, настройки на точки и начин на работа са доста различни за всеки, човек, затова наблегнах повече на проверка на ИСО-то, все пак малко или много може да бъде видя и оценено що годе обективно.

Снимах само в RAW, не работя с JPG по-принцип и не ме интересува много как се представя там камерата, въпреки че и там положението трябва да е доста по-добре и най-накрая вече има корекция на обектива при записване в JPG. Кадрите са обработени с Lightroom 4.1 за момента това е май единствения наличен софтуер с поддръжка на RAW от 5D Mark III.

Всички кадри имат EXIF, камерата няма специални настройки, а после с кадрите не е правено нищо освен малко пинане на шума и рязкостта, където е упоменато. Снимките се отварят в по-голям размар при клик.


ISO 12800, 100% кроп на ориналния файл и със съвсем лека обработка на шума.

12800 ISO, 100% crops


ISO 10000, 100% кроп на ориналния файл и със съвсем лека обработка на шума.

12800 ISO, 100% crops
12800 ISO, 100% crops


ISO 12800 недоекспонирано, 100% кроп на ориналния файл и със +2 стопа експозиция и съвсем лека обработка на шума.

12800 ISO, 100% crops
12800 ISO, 100% cropsОт тези кадри е ясно видимо подобрението при високо ISO спрямо 5D Mark II, според мен с повече от 2 стопа и като цяло характера на шума е по-добър приближава се до филмовото зърно повече, отколкото до цветните парцали, които сме свикнали да гледаме. Бих казал, че шума е доста “никонски”, за съжаление не мога да кажа същото, когато кадрите са недоекспонирани и после се “пушнат” обратно. Въпреки, че тук също има подобрение, матрицата вкарва и доста шум и цветово отместване (тук конкретно в лилаво), нещо което не е много приятно и съм убеден, че ще го има в сенките и на по-ниско ISO, ако кадъра се пушва с повече от +1EV.

Като цяло възможностите на апарата като ISO са много задоволителни, но както знаем Мечо Пух е казал – “Колкото повече толкова повече”. В последно време доста се разглезихме с тези камери и днес все иска 3200 ISO, напълно безшумно като 100 ISO. Относно автофокуса, ясно е че това е последната и най-добра разработка от страна на Канон и с най-многото възможности за избор на режими и точки. Това, което мен ме притеснява е че при снимане в група не се вижда на коя точка си, освен ако не преместиш, не се показват околните и не показва на коя е фокусирало, след като го направи. Това е много сериозен минус за мен и пак ще трябва да се мислят варианти да се нагодиш към камерата, вместо просто да я нагониш нея към себе си. Другото нещо, което много ми липсва е избора за 21 точки, който го има при Никон, с него общо взето автофокуса на камерата се разделя много лесно на 3 зони – лява, средна и дясна и много лесно се преминава от единия до другия край и на мен на няколко пъти ми е била безкрайно удобна при спортни снимки.

Надявам се скоро, да мога да поснимам с камерата за няколко дни и да направя пряко сравнение с 5D Mark II.

Пускам още няколко кадри с апарата, не са обработвани изобщо, само са конвертирани в JPG с всички настройки на 0.




Тук може да се види, колко е чувствителен автофокуса и как фокусира на жиците на преден фо, нещо което може се настрои разбира се, но това е с настройките по подразбиране.

Ще се въздържа от някакви изводи и заключения, поне не докато не поснимам по-обстойно с камерата, просто искам да споменя, че Канон са се постарали доста този път, но просто беше неизбежно след критиките за 5D Mark II и силната конкуренция на пазара.

От тук (400мб) могат да се изтеглят всички кадри, тестовите кадри плюс роу файловете и още няколко роу файла.

Posted in технологии, Фотография and tagged with , , , , , , , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.