Изостряне на снимки

Изострянето на снимките (sharpen) е нещо много важно в днешната фотография. За всяка употреба на снимки различна от разпращане на малки кадри из нета си трябва добра обработка и изостряне на кадрите. Когато става дума за голям печат и особен такъв на офсет то там нещата са още по-критични.
За прецизни резултати разчитам на обработката във Photoshop и тъй като снимам с Канон до скоро използвах препоръчваните от тях стойности 300/0.3 на Unsharp Mask. Напоследък ровейки се из форуми и блогове открих една нова практика за изостряне на снимките, която лично според мен дава малко по-добри резултати – Smart Sharpen 200/0.2 с премахване на Lens blur.
Детайла в зоната на фокуса е почти идентичен и при двата метода, но при Smart sharpen доста по-добре се контролира изостранято в дефокусната зона и не се получава много “зърнеста” структура, като се гледа на 100%.

Взех един от последните ми кадри да илюстрирам какво се получава при двата метода. При цъкане върху снимките се отварят в по-голям вариант, както трябва да се гледа, но си трябва голям монитор за да се забележат разликите, разбира се най-добре е и отпечатано на хартия. Все пак тези методи не са универсални и трябва да се подхожда спрямо началното изображение и качеството му и целта с която се обработва. За уеб, за печат на принтер или за печат на офсет. За всяка цел си има и най-подходящо решение, но лично аз като печатам големи размери на принтери ги намирам за много удачни тези стойности за добър краен резултат като разбира се и входния файл ми е с относително добро качество.

цялата снимка

изострена зона на фокус

дефокусна зона

Горния кадър е от 5D Mark II + 85 f/1.2 L @ f2.8.

Posted in Фотография and tagged with , , , , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.