Излезна Firefox 3.6

Ето, че вече на бял свят е най-новата и дълго чакана версия на Firefox, а именно 3.6. Въпреки, че промяната не изглежда революционна спрямо 3.5 на практика списъка с новите възможности е впечатляващ. Конкуренцията сред браузърите в последната една година е повече от ожесточена и мисля, че тази версия е повече от необходима , за да може огнената лисица да задържи лидерската си позиция сред безплатните и мултиплатформени браузъри, която има през последните няколко години.

Тука ще спомена само някои от по-интересните новости, които ни очакват:

  • Поддръжка на css3, което дава възможност за множествените фонове на страницата. градиенти на шрифтовете и анимация само със стилове.
  • Поддръжка на @WOFF за сваляне чрез @font-face
  • Работа с файлове на локалната машина чрез HTML5 File API.
  • Възможност за Open Video да се гледа на цял екран.
  • Ориентация на екрана. Поддържа се mac лаптопите за момента.
  • Наблюедение на HTTP заявките и отговорите в реално време.

Има две много важни новости относно производителността и бързината на firefox. Едното е асинхронния джава скрипт в последната си версия 1.8.2 и различаване на процесите за различните прозорци/подпрозорци и модули. Нещо което беше голям плюс на Chrome.

Също добро впечатление прави, че са помислили и върху външния вид на браузъра и сега представят personas както ги наричат от Мозила. Това представлява нещо като силно подобрена версия на темите, както е написано на сайта просто ги облечете. От хилядите дизайни мисля, че все нещо би се харесало и на най-претенциозните потребители.

Тази публикация беше написана също използвайки Firefox 3.6 и е първия реален тест-драйв! Версията може да изтеглите от тук.

Posted in IT, технологии and tagged with , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.