Canon 60D и нови обективи

В края на Август и малко преди Фотокина, днес Канон представи новия си DSLR – Canon 60D плюс няколко нови обектива.

След излизането на 7D беше очевидно, че класовете камери се разместват двуцифрените канони няма да са това, което бяха до сега и с голям интерес се очакваше заместника на 50D.

Canon 60D се оказва някъде между 550D и 50D, но взаимства и някои функции от големия батко 7D! Някои от ключовите новости са:

  • 18 MP APS-C CMOS сензор
  • Full HD видео с ръчен контрол
  • Въртящ се 7.7cm (3.0”) 3:2 LCD екран
  • Разширени креативни възможности с новата функция Basic +
  • ISO 100-6400 стандартно, разширяемо до 12800
  • iFCL мерене с 63-зонов двуслоен сензор (същото като на 7D)
  • 5.3 к/с серийна снима
  • 9-точков автофокус, всички точки са кръстосани
  • Вградено управление на светкавици
  • Вградена обработка на RAW файлове

Като изцяло нови функции са обработката на RAW файлове в камерата, новата функция Basic + и за първи път въртящ се екран при DSLR от Канон. Има разбира се и неща, които не ми допадат толкова – тялото е пластмасово вече и с намалени размери, не е класическото тяло от магнезиева сплав, което беше до сега в двуцифрения клас. Трябва да го пуснат и реално да се пипне, да добие представа човек колко е удобно и практично, като се надявам добре да са си сметнали картите от Канон. При очаквания заместник на D90 където се говори за качване на класа, магнезиево тяло, над 30 точки АФ, да не се окаже това лоша шега и разминаването на класовете да е с обратен знак за Канон.

В допълнение към новото тяло, Канон пуснаха и няколко нови обектива от професионалната им L серия.

EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM – дългофокусен зуум обектив, който се явява нещо като заместник на популярния EF 100-400. Имаше слухове, че обектива ще е на твърда бленда 4, които не се оправдаха. При сегашните му характеристики, ако има добра картинка ще е чудесен обектив с единствения минус очакваната цена от 1500?
EF 8-15mm f/4 L USM fisheye zoom lens – заместника на стария 15mm рибешко око обектив е зуум обектив, който може да проектира 180 градуса кръг на 8мм върху фул фрейм сензор и нормална fisheye картинка при 15мм. Има и означения по зуум скалата за APS-C и APS-H матрици за получаване на картинка без винетиране.
Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM и EF 400mm f/2.8L IS II USM – това са заместниците на популярните телеобективи на Канон. Старите стъкла си бяха страхотни, не мисля че ще има нещо различно и при новите. Добавени са нови технологии и покрития на лещите, сложена е новата стабилизация, която работи ефектино до 4 стопа и са с олекотени доста с нов кожух от магнезий и титан. Перфектните обективи за всички wildlife и спортни фотографи, като единствения недостатък и тука е новата значително по-висока цена от старите.

EF Extender 1.4x III и EF Extender 2x III – с обявяването на новите теле обективи беше логично да се появят и нови теле конвертори, които да работят с тях и да дават необходимото качество. Конверторите са с изцяло нова оптична схема и освен това гарантират по-бърза и точна комуникация м/у тялото и обектива.

С анонсирането и на няколко компактни апарата преди седмица, Канон се подготвят за сериозно присъствие на Фотокина тази година. Лично аз обаче не очаквам това да е всичко и в следващите няколко седмици, мисля че обяват нова компактна камера от най-висок клас – G12 и разбира се дългочаканата профи камера – 1Ds Mark Iv. Да видим дали всичко ще е така, както се очаква или ще има изненади накрая, били те с положителен или отрицателен знак!

Допълнение*

Малко примерни снимки и клипове със 60D от Canon и едно видео показващо възможностите и работата с апарата.

Posted in технологии, Фотография and tagged with , , , , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.