Не убивайте моята планета, моля ви!

Снимка БНТ1

Заглавието е взаимствано от втори епизод на култовия испански сериал „Синьо лято“, сериал който всички израснали през 80те години на 20ти век много добре познават. Сериите започнаха да се излъчват отново по БНТ1, като очевидно има голям интерес към прекрасните спомени от детските години, към които ни връща филма.

Моите спомени от детството свързани със сериала са – синьото море разбира се, веселото ежедневие на децата, разходките с колело ближейки сладолед и къщата-кораб на Чанкете. Днес обаче открих един доста по-дълбок и социален смисъл в иначе безгрижния детски сериал, нещо което не очаквах и много ме изненада.

Както се вижда и от заглавието на епизода – в „Не убивайте моята планета, моля ви!“ беше засегната екологичната тематика под формата на измряла риба от реката и стигнала до морето. Интересното в случая е, че филма е сниман през 1981 година, а в него се говори за гражданско самосъзнание и за проблемите от неспазването на правилата и неуважение към природата.

Провокирани от умрялата риба и замърсяването на морето, бандата хлапета се организира да проведе операция „чиста планета“ под формата на почистване на плажа. Нещо, което много ми напомня за акциите на екологичните организации в България по почистване на планини и морета. Нещо, коетo 30 години по-рано го виждаме в испански сериал. Много преди времето на мобилните телефони, електронната поща, Facebook и Twitter.

Мисля с интерес да догледам и останалите серии от Синьо лято за да мога да си припомня хубавите моменти от детството ми, а и очевидно за да науча нещо ново.

Серията може да се гледа във vbox7.com – част 1, част 2, част 3.

Posted in природа, размисли и страсти, социални дейности and tagged with , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.