Как се снима сърф

Едно интересно видео от фотографа Мorgan Мaassen описващо целия път за снимане на сърф.



Мисля, че същите принципи важат и при снимане на други екшън спортове при дистанция по-голяма от 50м. – всичките разновидностти на сърфа и като цяло водните спортове, freeride ski/snowboard, downhill bike/mountainboard, kite спортове и др.

За удобното снимане от една позиция, аз лично препоръчвам употребата на монопод, а не на статив, ако е статив централната колона да не се вдига допълнително, защото само ще предизвика по-големи вибрации. Ако не разполагате с нито едно от 2-те намерете удобно място камък, дърво, маса, раница или нещо друго, където да се подпрете на лакти на 2-те ръце. Това елиминира в много голяма част вибрациите и е предпоставка за по рязки кадри и освен това помага ръцете да не се изморяват толкова бързо.

Снимането от по-голяма дистанция дава възможност за доста разнообразни кадри, при работа с по-дългофокусен обектив да се изолира обекта в кадъра и при работа със среднофокусен обектив да се вкара общ план и да се придаде мащаб в снимката. Също така възможностите за експеримент с композиция, гледна точка, мерене и игра със светлината, когато слънцето е ниско до хоризонта са доста големи.

В видеото се засяга и обработката на кадри, но аз искам да уточня, че когато един кадър е провален още при снимането и липсва фокус, момента е изпуснат или композицията е неправилна, след това никаква обработка не може да го спаси. Затова най-важното е внимание и креативност по време на снимането и след това другото се постига доста лесно.

 

Posted in екстремни спортове, Фотография and tagged with , , , , , , , , , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.