Гара Подуяне

ЖП гара Подуяне е построена през 1930 г. по проект на арх. Панайот Калчев – един от най-изявените архитекти/проектанти на жп гари в България. Проектът съчетава в себе си изключителен индустриален дизайн, но и чудесно разгърнати граждански функции. Макар и да не е обявена за паметник на културата сградата има огромно културно и историческо наследство.

Подуяне е главна неизменна част за всички пътуващи в южна и източна България и е много близо до централната източна част на София. На ден от там преминават стотици пътници, а в празничните дни, дори повече.

За последните 15 години съм пътувал от тук много пъти и не спира да ми прави впечатление тоталната деградация, която се случва на гарата. Инвестиции по подръжка и ремонт, не съм видял, а само влошаване на обстановката с годините.
Доста е тъжно, когато видиш една такава хубава сграда как е оставена на произвола и как целия район с пътните артерии и спирките на градския транспорт наоколо не се развива, а повече заприличва на свърталище за клошари.

Надявам се скоро да има положително развитие и както централна гара се премени напълно, това да стане и с Подуяне и да възстанови предния си блясък, така на всички ще е по-приятно да пътуват с този по-чист и икономичен транспорт.

Posted in проект, Фотография and tagged with , , , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.