Бъди по-добър фотограф

Новата година е едно чудесно начало, с което хората си дават обещания, искат да променят нещо или просто очакват да се разнообразят. Като човек, който се занимава с фотография и който много често го питат какво да правят, какво да си купят, какво да снимат, как да се развият ми се иска тук да събера няколко съвета как всеки може да е по-добър фотограф като започне още сега. Важи както за напреднали така и за начинаещи.

Най-важното е човек да се мотивира и след това идеите се реализират доста лесно, а мотивацията в началото на годината е доста силна.

Стартирайте нов проект

Стартирането на фото проект е може би най-добрият начин да се стимулира фотограф и да се предизвика неговата креативност. Изборът върху какво да се фокусира проекта може да е труден, но пък удовлетворението след това е голямо. Ако не може дълго време да се концентирате върху някаква идея ще е добре предварително да се разберете с някоя галерия за изложба, публикуване на албум или просто да си дадете обещание пред приятели, които следят снимките ви, че ще завършите това, което сте започнали. Проект може да е всичко, от просто документиране на ежедневието с един кадър на ден до странни неща като портрети на цялата рода или интериор на любимите марки стари коли.

Фотограф: Живка Александрова

Изпробвайте нов жанр или техники

Колкото и добър фотограф да е всеки няма универсален фотограф. Обикновено хората снимат няколко неща, които са им интересни или които са им работа и другите жанрове не ги влечат много. Ако се подложим на експерименти и се захванем с нещо, което не сме снимали, което не ни е интересно или което не ни се отдава можем да получим доста интересни резултати. Разгледайте галериите по жанрове на някой голям фото сайт и си изберете нещо, което ви се струва интересно. Другите жанрове отлично могат да се комбинират с нови техники на снимане – светкавици, аксесоари за контролиране на светлината, филтри, различни сценарии за една и съща снимка, експериментиране със скорост, бленда и фокусно разстояние. Всички тези похвати не могат да навредят, а само да ни помогнат да се усъвършенстваме и да сме по-подготвени за бъдещи предизвикателства.

Вдъхновете се от местата около вас

Лично на мен често ми се е случвало да искам да отида някъде на пътешествие, където да снимам, колкото по-далечно и по-екзотично толкова по-добре. Всички нови и интересни места са добре дошли, но това да си казваме, че трябва да отидем някъде специално за да снимаме е доста погрешно. Ако си отворим очите и душата за фотографията ще можем да намерим много интересни субекти около нас. Достатъчно е да се разходим и без апарат съзерцавайки и после при подходящи условия да снимаме всичко интересно, което ни е допаднало.

Гледайте снимките на големите фотографи

Всеки има любим фотограф, даже не един а много. Още от първите майстори от 19 век до най-актуалните фотографи днес. Гледането на добри снимки обогатява визуалната култура и тук с пълна сила важи принципа на Мечо Пух – колкото повече толкова повече. Снимките на старите майстори са добре познати и има доста галерии в интернет където могат да се гледат, а голяма част от съвременни фотографи могат да се следват много лесно през facebook, twitter, rss и др. и да се гледат актуалните им работи.

Критикувайте снимките си

Всеки има своите разочарования и своите „шедьоври“. Факт обаче, е че перфектна снимка няма или ако има ние не можем да я направим. Когато имаме кадър който ни харесва много и мислим, че е върхът в развитието ни е добре да помислим какво би могло да се промени в него, как да го подобрим. Може да е всичко от настройки на камерата, до композиция или някаква промяна субектите/обектите в него. Ако на момента всичко ни се вижда чудесно нека погледнем снимката и да я оценим пак след година примерно. Ако открием някакви пропуски това ще показва развитието ни като фотографи през тази една година.

Отпечайте снимките си

От хилядолетия хората гледат образи използвайте отразена светлина. От рисунките по стените на древните цивилизации през картинките на великите художници до фотографиите от 19 и 20 век. Всички те изглеждат по подобен начин очите ни виждат това, което обекта отрязава като светлина. Това е класическата снимка отпечана на хартия. Знам, че е чудесно човек да си направи едно слайдшоу, да си го пусне на голям екран и да се наслаждава на снимките си, но ефекта е друг. Не е толкова трудно да подберат няколко добри кадри и да се отпечатат в размер по-голям от 20х30см. Лично аз предпочитам 50х70 с паспарту, но не всеки може да има финансовата възможност за такива копия или да има къде да ги окачи. Обикновено голяма част от снимките ни си остават някъде по харддискове или в по-добрия случай във facebook или flickr. Какво по-хубаво да са на стената вкъщи, да ги гледаме сутрин и вечер да ни навяват спомени за определени моменти и да можем да виждаме дали имаме прогрес с времето.

Стартирайте блог

Няма по-силна мотивация да снимаме от това да знаем, че има хора, които гледат кадрите ни, коментират ги и чакат да пускаме нови неща. Ако ще и да са един-двама. Добре е блогът да се фокусира върху предпочитан тип фотография и да събира почитатели на тази база. С днешната интеграция със социалните мрежи не е много трудно човек да има верни последователи, които да гледат блога му. Иска се единствено постоянството, което е и най-доброто в случая, стимулира ни да снимаме.

Станете гуру на Photoshop

В повечето случаи фотографите се разделят на тъй наречените „мазачи“, които ако не изменят тотално една снимка не става за нищо и на хора, които искат да пуснат директен jpg от камерата като краен продукт. Истината е някъде по средата. Трудно може да се направи технически перфектна снимка, даже и при нивото на днешните камери и винаги има какво да се пипне дори и да е малко. Софтуера е просто един инструмент, който ни помага да шлифоваме снимката да насочим вниманието на зрителите към това, което е важно за нас, да откроим сюжетно важните елементи. Също интересна техника е един кадър да се обработи по няколко коренно различни начина и да се сравнят различните резултати. Софтуера е огромна сила, но аз винаги съветвам всичките си познати първо да направят всичко възможно да си изпипат кадъра още със заснемането. Не разчитайте на това, че всичко може да се направи с Photoshop после, това е погрешна тактика и не води до осъвършенстването ни като фотографи.

Участвайте в конкурси

Конкурсите особено международните такива са много добър вариант да прецените реално нивото си и какво мислят другите за снимките ви. Снимайте специално за конкурси и предизвикайте себе си да участвате в тясно специализирани категории. Това никога не може да навреди, а само може да ни помогне да се развиваме и да получим наистина точна оценка за нивото си.

Има конкурси подходящи за всеки, от смешни тематики във фейсбуук до световни конкурси на големи компании, с хиляди кадри в тях.

Това, което мога да кажа като извод с едно изречение е – снимайте колкото се може повече, гледайте качествена фотография, снимайте пак, експериментирайте и снимайте пак.

Трябва да си призная, че и аз не ги спазвам всички тези съвети, но какво пък, новата година сега започна, може би трябва да променя нещо!

Posted in Фотография and tagged with , , , , , , , , , . RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.